Prepara't una entrevista de feina on-line

Les entrevistes de feina on-line són cada vegada més habituals per l’estalvi de temps i l’agilitat en el procés de selecció; i si afegim la situació de pandèmia que estem vivint, són el mitjà que fa possible continuar amb la contractació de nou personal per a les empreses. D’aquí la importància de familiaritzar-nos amb aquest tipus d’entrevistes. Us deixem alguns consells:

  • Puntualitat: En una entrevista de feina, sigui en la modalitat que sigui, hem de ser puntuals. La manera de ser puntuals telemàticament és connectant-nos uns minuts abans de l’hora fixada i esperar a que l’empresa realitzi la videotrucada.
  • Vestuari: Hem d’escollir la roba que ens posaríem si l’entrevista fos presencial. Es recomanen els colors més aviat foscos, evitant el blanc, els estampats i els complements que cridin molt l’atenció. Vesteix-te de cap a peus perquè mai se sap si pot sorgir algun imprevist que et farà aixecar de la cadira.
  • Interès: Mostra interès en la persona que et fa l’entrevista. Això es pot aconseguir fent l’esforç de mirar la càmera en el moment que parlem enlloc de mirar la teva imatge a la pantalla. A més, la postura corporal també parla del nostre interès. L’ideal seria mostrar-nos mantenint la meitat superior dels braços a la vista i deixar espai per sobre del nostre cap, d’aquesta manera l’entrevistador/a podrà llegir millor el nostre llenguatge corporal. Mantenir l’esquena recta i relaxar la postura lleugerament cap endavant, evitant creuar els braços, dona sensació d’interès.
  • Espai: El fons de la imatge que capta la càmera darrere nostre hauria de donar una imatge neutra, adequada i sense distraccions, el més idoni seria un blanc neutral. Abans de realitzar l’entrevista, revisa l’angle de la imatge que es projecta a la càmera. Hem de tenir en compte que hi hagi una bona il·luminació i que no hi hagi sorolls, evitant les interrupcions (per exemple, informant a les persones que conviuen amb nosaltres que farem l’entrevista).
  • Documents: És recomanable que tinguem el nostre currículum imprès i els documents que consideris necessaris, per poder-los revisar durant l’entrevista. Si llegeixes, fes-ho discretament. Les notes poden ser molt útils durant l’entrevista, però has de parlar espontàniament per tal que la conversa flueixi amb naturalitat.
  • Equip: Revisa l’equip prèviament per evitar problemes tècnics que puguin sorgir a l’últim moment. Si pots, intenta fer la pràctica amb coneguts. Una de les eines més utilitzades per fer entrevistes telemàtiques és Skype, una eina que podem tenir instal·lada per utilitzar amb els amics o familiars. Hem de tenir en compte el nostre nom d’usuari, que ha de mostrar una imatge professional. També és positiu l’ús d’auriculars perquè són més fiables que els altaveus i tenim menys risc que hi hagi distorsions.
  • Tancament: De la mateixa manera que a l’entrevista presencial, hem de finalitzar l’entrevista agraint a la persona que ens ha entrevistat el temps que ens ha dedicat i preguntar sobre els passos del procés de selecció.

Recordeu que en aquest apartat de la web us oferim altres consells relacionats amb les entrevistes de feina que esperem us puguin ser d’utilitat.