- Fixa’t objectius i recorda’ls cada dia. Posar en marxa un negoci pot semblar una cursa d’ obstacles. Una forta motivació i una gran confiança en tu i en el projecte t’ajudaran a superar les proves que trobaràs pel camí.
Sigues realista. Sovint a l’hora d’emprendre ens deixem endur per un optimisme exagerat, guiat per la nostra il·lusió i intuïció, i donem per descomptada la viabilitat del nostre projecte. No sempre una bona idea o una idea diferent comporta un negoci viable.
- Tingues clar què vols vendre. Resol un problema real que crea valor real. Centra’t en el problema. Ofereix una solució creant valor i obtindràs beneficis.
- Aprèn el màxim possible sobre el sector en el que operes. Entendre veritablement el teu sector és clau per tenir èxit
- Estudia bé el teu públic objectiu. Cal que segmentis el mercat i analitzis bé a quin públic vols vendre el teu servei o producte. Fes aquesta anàlisi també des del punt de vista de la clientela a la qual t’ adreces.
- No confiïs ni esperis que la clientela vingui a tu. Cal esforçar-se en atraure-la. Fes accions destinades a donar a conèixer el negoci i no subestimis aquesta despesa.
- Les vendes són crucials per a un negoci. Però atenció, no infravaloris la importància de planificar i dedicar temps als aspectes operatius i organitzatius! Tingues un mètode. Ves pas a pas per desenvolupar el teu negoci de forma pragmàtica.
- Tens talent, però mai seràs omniscient. Escolta els teus clients, socis i col·laboradors. Et poden orientar sobre com desenvolupar el negoci.
- Assegura’t que et pagues un sou encara que sigui petit al principi. La teva feina i les hores de dedicació a l’empresa no et posaran menjar a la taula.
- Gasta diners amb prudència. És fàcil gastar massa en coses ximpleries i esgotar el capital massa aviat. Controla les despeses del teu negoci. Sobretot, a l’inici, limita les despeses fixes.
- No donis per suposat que obtindràs finançament. Els ajusts públics tampoc són la solució. No ets centri només en les inversions. La gestió de la tresoreria és clau.
- Crea un equip que comparteixi la teva visió. Tria col·laboradors amb habilitats variades i complementàries.
- Projecta una imatge positiva de la teva empresa. Utilitza els recursos disponibles. Xarxes socials, concursos d’emprenedoria, premsa, ràdio... Tot és bo per promocionar la teva marca.
- L’emprenedoria no és mai un riu llarg i tranquil. Estigues preparats per prendre opcions arriscades, però potencialment guanyadores.
- No deixis mai d’aprendre. Posar en marxa negoci propi és un procés constant de creixement i aprenentatge. Hi ha molts recursos d’aprenentatge gratuïts o de baix cost!
- Aprèn de l’error. Quan aprens dels teus errors, t’apropes més a l'èxit.
- L’emprenedoria és un estil de vida. Gestionar un negoci requereix molt de temps i les jornades fixes han acabat Cal que entrenis les habilitats de gestió del temps o acabaràs sent poc productiu! Fes exercici regularment, menja saludablement i troba temps per relaxar-te i dedicar als teus éssers estimats.
- No tinguis por de demanar consell a persones del teu entorn. Hi ha un munt de recursos per a treballar en xarxa, compartir informació i rebre assessorament.
- No et queixis dels problemes. Troba solucions i alternatives més que queixar-te dels problemes.
- Mai et rendeixis. Creu en el projecte. Persevera. Avui és dur, demà pot ser pitjor, però al final sortirà el sol.